Неотент - силата на сянката
 
Неотент Неотент Неотент
 
 

За сянката

ДОБРЕ ДОШЛИ НА СТРАНИЦАТА НИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ

Въпросите, свързани със сенниците са твърде много и от различно естество за да обхванем всички. Някои касаят строго специфични случаи, места, размери и ситуации, и са обект на конкретни запитвания.
Ще се спрем на най-важните според за да Ви помогнем да направите правилен избор.

 

Защо сенник?
- това е най-ефективния начин за засенчване на прозорци, витрини, входове и зимни градини от външната страна, преди слънчевите лъчи да преминат стъклото, нагреят вътрешността и създадат парников ефект.
- около 50% от излишната топлина в помещенията идва от прозорците и другите остъклени части на сградата.
- сенниците намаляват вредните UV лъчи, причиняващи рак на кожата до 94% и значително подобряват комфорта на вашата тераса или помещение.
- сенниците понижават вътрешната температура до 15°С и намаляват натоварването на климатика с 20%-30%.
- лабораторни симулации и изследвания доказват икономия на ел.енергия за охлаждане и отопление до 42 кВтч/м² жилищна площ на година.

 

Избор на модел  -  какви са възможностите?
- за едно и също място, особено при малки размери, са подходящи различни модели сенници. Разгледайте различните варианти и преценете кой е с най-добро съотношение функционалност/визия/цена за Вашия случай.
- всеки модел тента има предимства и недостатъци, технически особености и технологични изисквания. Информирайте се за тях преди да направите избор.
- техническите възможности за изработка и монтаж са почти неограничени.
- ако цената е определящото при избора на сенник,  се ориентирайте към опростени модели  -  с ролки и водачи, с падащо рамо, с прибиращо се рамо.
- възползвайте се от опита ни и се консултирайте с нас за най-подходящото решение.

 

Размери
- сенниците ни се изработват само по поръчка, в зависимост от Вашите изисквания и възможностите на мястото на монтаж.
- не е добре да се прави компромис с размерите;  твърде често се случва икономия от няколко десетки сантиметра в ширина или издаденост, да обезсмислят вложените средства, да не се получи желания резултат и да останете разочаровани.
- съвременните системи са достатъчно сигурни и се произвеждат в почти всички разумни размери.
- трябва да знаете, че повечето сенници са значително по-скъпи в минималните и малките си размери.
- размерите на сенника и големината на сянката са различни неща; с изключение на прозорците и лоджиите, трябва внимателно да обмислите какво искате да засенчите и да прецените с какви размери да бъде сенника.

 

Качество на материалите
- дизайнът, качеството на вложените материали и фабричните гаранции на компонентите при различните производители се движат в доста широки граници.
- обикновено частите на сенниците са от прахово боядисани алуминиеви профили и отливки, изключващи корозия и ръжда.
- при добрите производители цялата окомплектовка от болтове, шайби, гайки и др. е от INOX; предвидени са и декоративни капачки и тапи в цвета на частите.
- не забравяйте, че ще имате сенника дълги години. Той е скъпо съоръжение. Информирайте се за подробностите и се вглеждайте в детайлите.

 

Избор на плат
- съвременните платове за сенници са изключително качествени и трайни.
- няма европейски производител с по-малко от 5 години фабрична гаранция на платовете.
- повечето емпримета /платове с шарка от вътрешната страна и едноцветни отвън/ са с  5-7 г фабрична гаранция. Има платове за тенти  и с 10г гаранция.
- всички гаранции при платовете са основно срещу изгниване, разкъсване и запазване на показателите за UV защита и водонепропускливост за указания период при спазване на условията за нормална експлоатация.
- всички платове се обезцветяват или потъмняват с времето от външната, изложена на атмосферните влияния страна. Който твърди друго -  най-малкото Ви заблуждава; в зависимост от мястото, изложението и начина на експлоатация, както и от силата на цветовете – амортизацията е различна.
- нормалния живот на плата при разумна употреба, преди принудителна смяна от тотално обезцветяване, изгниване и разкъсване, е между 10-15 години.
- вече има ново поколение платове с изключителни характеристики – потърсете ни за информация, мостри и каталози.

 

Цветово решение
- изберете го сами – има огромен избор от едноцветни платове, класически двуцветни и многоцветни райета, емпримета, както и от видове материи като материал и начини на тъкане.
- можете да съчетаете хармонично цвета на сенника едновременно с фасадата на сградата и интериора или екстериора си.
- интересувайте се от техническите характеристики, покривани стандарти, гаранции и цена на различните платове, но цветовото решение трябва да е Ваше. Най-малкото защото Вие ще го гледате. Години наред.

 

Задвижване и комфорт
- основно сенниците се отварят/прибират ръчно с редуктор и манивела. Като опция за лесно и бързо прибиране може да се добави компенсационна пружина.
- за улеснение и комфорт се предлагат различни двигатели – тубуларни или външни, с бутон или дистанционно, както и комбинирани с редуктор и манивела.
- за пълна сигурност и комфорт можете да поръчате частична или пълна автоматизация, програматори, независимо захранване, допълнителни стайни датчици за температура, външно отопление и осветление и т.н.

 

Сигурност и гаранции
- в голямата си част съвременните сенници, са качествени и трайни продукти; с атрактивен дизайн и функционалност, отговарящи на строгите директиви за сигурност и екологичност на ЕС.
- в зависимост от производителя фабричните гаранции на платовете са между 5 и 10 години.
- платнищата се шият с обработени със специален силикон конци и при нормална експлоатация шевовете издържат 7-10 години.
- всички рамена, сглобки и части са с поне 5 години гаранция при спазване на условията на “Инструкцията за експлоатация и поддръжка” на производителя.
- трябва да се отнасяте отговорно към експлоатацията на сенника – дори и най-здравия и надежден модел в един момент трябва да се прибере. Ако няма двигател с частична или пълна автоматизация, то това е Ваше задължение. Затова и повечето гаранции са фабрични, а не за експлоатация.

 

Почистване и поддръжка
- не трябва да се забравя, че сенникът е външно устройство и от момента на монтиране и предаване за редовна експлоатация започва да се амортизира. Периодично плата и частите трябва да се почистват от прах и други замърсявания.
- ако се спазват гаранционните условията на производителите ще имате сенниците си дълги години.

 

За всички пропуснати или недостатъчно засегнати въпроси, както и за допълнителна информация се обръщайте на към нас чрез формата ни за контакти.

Ще се радваме да Ви помогнем.

 

Речник:
По смисъла на българското законодателство и ЗУТ:
• “Фасада” е външна ограждаща стена на сграда, която стъпва на терена.
• “Балкон” е открита използваема площ върху конзолна конструкция, издадена пред фасадата на сградата.
• “Лоджия” е използваема площ, открита от външната си страна и включена в общия обем на сградата.
• “Тераса” е открита използваема площ, разположена върху помещения, върху колони или върху терена.